Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1968



Υποθέτω ότι οι περισσότεροι που θα βλέπουν αυτή την ημερομηνία, 3 Νοεμβρίου 1968, και ιδιαίτερα αυτοί που είναι νεότεροι, δεν θα τους έρχεται στο μυαλό κάποιο σημαντικό γεγονός που μπορεί να έγινε στην Ελλάδα εκείνη την μέρα.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Γέρος της Δημοκρατίας, όπως τον αποκαλούσε ο λαός τότε, είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στον Ευαγγελισμό ξημερώματα την 1 Νοεμβρίου του 1968, και η κηδεία του έγινε στις 3 Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή.
Στην κηδεία του Γέρου πήγε πλήθος δημοκρατικού κόσμου για να τιμήσει. Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για 300 χιλιάδες κόσμο που παρευρέθη και μετέτρεψε την κηδεία σε μια μεγαλειώδη διαδήλωση κατά της χούντας. Ήταν η πρώτη μεγάλη στιγμή μετά το αίσχος της 21 Απριλίου, που ο Ελληνικός λαός νίκησε τους φόβους του, διαδήλωσε και με γεμάτος θυμό αλλά και με υπερηφάνεια φώναξε κάτω η χούντα, κάτω οι τύραννοι.
Πράγματι, ο Γεώργιος Παπανδρέου ακόμα και με τον θάνατο του υπηρέτησε την δημοκρατία και την ελευθερία, αξίες για τις οποίες αφιέρωσε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία, με τα λάθη του βέβαια και τις αστοχίες του σε κάποιες στιγμές.
Ο Γέρος της δημοκρατίας ήταν ένας αληθινός ηγέτης. Αγωνίστηκε για τον λαό και για τις δημοκρατικές ελευθερίες, εναντιώθηκε στην ξένη παρέμβαση, αντιστάθηκε στον αυταρχισμό της δεξιάς και του παρακράτους, αγωνίστηκε κατά των παρεμβάσεων του παλατιού. Φυσικά αυτή του την τίμια πατριωτική δημοκρατική στάση την πλήρωσε.
Οι αποστάτες, που μέσα σε αυτούς ήταν και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σημερινός αγαπημένος βετεράνος πολιτικός του μνημονιακού μας συστήματος, και το παλάτι έριξαν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του 54% και άνοιξαν τον δρόμο για την Αμερικανόφερτη χούντα.
Η Ελλάδα του σήμερα, η ντροπιασμένη και εξαθλιωμένη Ελλάδα των μνημονίων, των υποβρυχίων, της λίστας Λαγκάρντ και της siemens, η ελλαδίτσα του Σαμαρά και του Βενιζέλου, έχει ανάγκη από έναν πολιτικό ηγέτη με τα χαρακτηριστικά που είχε ο Γεώργιος Παπανδρέου, για να ξανά γίνει από ελλαδίτσα της ντροπής σε Ελλάδα της υπερηφάνειας.
Τίμιος, δημοκράτης, πατριώτης, ιδεολόγος, σταθερός στις απόψεις του. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά του Γεωργίου Παπανδρέου. Και από αυτά τα χαρακτηριστικά, και από αυτές τις αξίες, οι πολυχρονεμένοι μας γαλαζοπράσινοι κυβερνώντες έχουν πάρει διαζύγιο χρόνια τώρα.
Αν και εφόσον, σαν έθνος έχουμε την τύχη και γίνουν εκλογές, και έρθει νέα κυβέρνηση με άλλη πολιτική ιδεολογία και με άλλο κυβερνητικό προσανατολισμό, αυτή η νέα κυβέρνηση, αυτός ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης που προφανώς θα υπάρξει, ας μελετήσει λίγο το ήθος και την πολιτική διαδρομή του Γέρου της Δημοκρατίας, αξίζει! Να κερδίσει έχει, να χάσει δεν έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου